TREĆE STANJE

o trudnoći, majčinstvu, roditeljstvu, djeci i obitelji

srijeda, 2. srpnja 2008.

Zablude o dojenju


1. ZABLUDA: Ne možete dojiti ako imate male grudi ili ravne bradavice

ISTINA: Vanjski izgled grudi ni na koji način ne utječe na stvaranje mlijeka ili majčinu sposobnost da njime nahrani dijete. Grudi i bradavice svih veličina i oblika, sposobne su nahraniti gladno dijete. Uvučene bradavice koje se ne ispupče pri podražavanju, možda će zahtijevati prethodnu pripremu kako bi postale potpuno funkcionalne.


2. ZABLUDA: Dojenje je velika gnjavaža

ISTINA: Nikada vam više neće biti tako lako nahraniti dijete. Grudi su, za razliku od bočice, spremne kada i dijete. Ne morate se sjetiti ponijeti ih sa sobom kada planirate dan provesti na plaži, nositi ih u torbi ili se brinuti da će se mlijeko u njima pokvariti na vrućini.


3. ZABLUDA: Dojenje sputava majku

ISTINA: Istina je da dojenje prirodno bolje odgovara majkama koje najveći dio vremena namjeravaju provesti sa svojim djetetom. Međutim, one majke koje su voljne potruditi se izdajati i čuvati mlijeko, ili one koje su sklonije dopuniti prehranu dječjom hranom, mogu zadovoljiti svoju potrebu da se vrate na posao ili da pođu u kino ili na cjelodnevni seminar, jednako kao i želju za dojenjem. Kad je posrijedi izlazak s djetetom, majka koja doji uvijek je pokretljivija te uvijek sa sobom ima dovoljno hrane, kamo god pošla i koliko god se ondje zadržala.


4. ZABLUDA: Dojenje će pogubno djelovati na vaše grudi

ISTINA: Na veliko iznenađenje mnogih, čini se da dojenje ne ostavlja trajne posljedice na oblik i veličinu grudi. Zbog naslijednih čimbenika, dobi, loše potpore (izbjegavanje grudnjaka) ili pretjerane tjelesne težine tijekom trudnoće, vaše grudi nakon porođaja možda više neće biti čvrste kao prije. No, krivnja se ne smije pripisati dojenju.


5. ZABLUDA: Dojenje isključuje oca

ISTINA: Ocu koji želi sudjelovati u skrbi za dijete, nude se brojne druge mogućnosti: kupanje, previjanje, nošenje, ljuljanje, igranje... i naravno hranjenje kad se u dječji jelovnik uvede čvrsta hrana.

Nema komentara: