TREĆE STANJE

o trudnoći, majčinstvu, roditeljstvu, djeci i obitelji

subota, 18. listopada 2008.

Tri, četiri, sad!.... Pravac rodilište


Trudnica ste s "trbuhom do zuba". Termin porođaja se munjevito približava. Sigurno se sve češće pitate hoćete li znati prepoznati pravi trenutak kada treba krenuti put rodilišta, naročito ako će vam to biti i prvi porođaj.

Odgovor na to pitanje, ustvari je vrlo jednostavan. Simptomi koji najavljuju približavanje porođaja su ili jaki trudovi u pravilnim razmacima ili pucanje vodenjaka, ili istodobna pojava oba simptoma.

Neke žene (kao ja) su možda imale sreću što je sve počelo s pucanjem vodenjaka pa za polazak u rodilište nije bilo nikakve dileme (iako je bilo čak tri tjedna prije predviđenog termina). Međutim, mnoge žene dolaze u rodilište s trudovima, a vodenjak ostaje čitav do samog porođaja gdje ga konačno liječnik treba prokinuti. Koncentrirajmo se onda na trudove. Porođajni se trudovi javljaju u pravilnim razmacima, jači su i dugo traju. Što se češće javljaju to im je i pojedinačno trajanje duže. Najprije ćete osjećati lagane bolove slične menstrualnima. Zatim se oni postupno ubrzavaju i pojačavaju. Pod rukom možete osjetiti kako vam maternica postaje tvrda kao lopta, a između dva truda se ponovno smekša. Trudovi su spontani i potpuno neovisni o vašoj volji.

Kada shvatite da imate trudove, nemojte više ništa jesti niti piti. Ne žurite. Opustite se. Nešto pročitajte ili gledajte televiziju. Okupajte se u toploj kupki ili otuširajte. Smjestite se u položaj koji vam najviše odgovara ili pak hodajte ako vam je to draže. Slušajte glazbu. Dišite onako kako su vas učili na trudničkom tečaju. U rodilište krenite kad vam se trudovi počnu javljati svakih pet minuta tijekom jednog sata. Tu svakako računate i na udaljenost rodilišta od vaše kuće.

Važno je napomenuti da neke žene trudove ne osjećaju kao bol u trbuhu već kao bol u leđima. Stoga je takve trudove nešto teže prepoznati.

Pucanje vodenjaka uglavnom se prepoznaje isprve jer se dogodi iznenada. Ponekad bi žena mogla pomisliti da je u pitanju nekontrolirano istjecanje mokraće, ali ju količina i rijetkoća tekućine vrlo brzo razuvjeri. Iz puknutog vodenjaka obično iscuri do dva decilitra tekućine. Kad pukne vodenjak, bilo da se to dogodilo prije ili poslije početka trudova... dobili ste siguran signal da vam je vrijeme za poći u rodilište.

Samo hrabro!