TREĆE STANJE

o trudnoći, majčinstvu, roditeljstvu, djeci i obitelji

četvrtak, 3. srpnja 2008.

Riba za najmlađe

Ribu možete u prehranu djeteta uvesti s 12 mjeseci.

Nutritivni profil: proteini, vitamini B kompleksa, vitamin A, vitamin D, kalcij



Kako prepoznati svježu ribu?
- ljuska se čvrsto drži za kožu
- iznutrice su crvenkaste boje
- meso je tvrdo na dodir
- miriše na ribu, ali ne neugodno
- riba ima izbuljene oči
- pluta u hladnoj vodi (ne pliva na površini, ali ni ne potone)

Kako pripremiti "prvu ribicu"?
Uzmite jedan očišćeni file bilo koje bijele ribe blagog okusa. Kuhajte ga na pari ili u vrlo malo vode 5-7 minuta. Posudu obavezno poklopite kako biste zadržali hranjive tvari. Ribu možete kuhati i u mikrovalnoj pećnici tako da na jedan file stavite tri žlice vode, posudu poklopite ili prekrijte najlonskom folijom i uključite na najjaču snagu 3-5 minuta. Riba je dovoljno kuhana ako se može lomiti vilicom. Ukoliko je potrebno, za vrijeme kuhanja možete dodati malo vode. Sačuvajte tekućinu od kuhanja. Ribu smrvite ili ispasirajte do željene gustoće, a možete razrjeđivati tekućinom od kuhanja. Od jednog filea možete dobiti i do četiri obroka za malu bebu.

Nema komentara: