TREĆE STANJE

o trudnoći, majčinstvu, roditeljstvu, djeci i obitelji

četvrtak, 17. srpnja 2008.

Poteškoće za vrijeme jela

Vaše dijete ostavlja povrće na tanjuru, gleda ga s gađenjem, proba samo ako vi ustrajete u tome, pravi grimase, za svaki obrok želi tjesteninu ili krumpiriće. Događa se da odbija i meso. U ustima skuplja golem zalogaj, beskrajno ga dugo žvače i na koncu sve ispljune. U svakom je slučaju polje pokušati pronaći rješenje i izbjeći stroge mjere, kako bi obroci ostali trenuci zadovoljstva, susreta i razgovora u obitelji. Trebate biti svjesni da su ova gađenja i odbijanja samo prolazna faza i da istu tu omraženu hranu možete pokušati pripremiti na neki drugi način, tako da dijete pomisli da je riječ o nečem sasvim novom.

Ne voli povrće. Nemojte zaboraviti da se većina povrća može jesti i sirova. Možda bi dijete više voljelo povrće na salatu. Mijenjajte način pripreme, uključite povrće u obroke s mesom ili ribom. Izuzetno je važno da tijekom krize s povrćem djetetu dajete i što više voća.

Odbija meso. Količina koju dajete djetetu možda prelazi dostatnu dnevnu količinu. Pokušajte ju smanjiti. Ako nije riječ o tome, nemojte prisiljavati dijete, već povećajte potrošnju mliječnih proizvoda koji su isto tako bogati bjelančevinama. Nemojte djetetu spravljati posebne obroke pod izgovorom da ono "ništa ne voli". Umjesto mesa možete mu češće ponuditi ribu ili jaja.

Ne jede ništa. Ako pri svakom obroku dolazi do sukoba, razmislite o načinu kako se vaše dijete hrani. U neuravnoteženoj prehrani djeteta, obiteljske navike imaju veliku ulogu. Jede li vaše dijete puno između obroka? Uzima li samo hranu iz hladnjaka? Dajele li mu često slatkiše? Dopuštate li mu da pije sokove i druge slatke napitke?. Sve što dijete jede između obroka, sve što gricka gledajući televiziju, smanjuje njegov tek pa za stolom možda uistinu više nije gladno. U tom slučaju je nužno promijeniti loše navike i uspostaviti disciplinu u prehrani, ali se te discipline onda mora pridržavati cijela obitelj. S djetetom dogovorite nova pravila. Uskratite mu gricaklice i sokove izvan obroka. Nipošto djetetu ne obećajte slatkiše, ako pojede ručak, jer će u tom slučaju dijete pojesti samo mali dio obroka i već tražiti obećani slatkiš.

Od 3-10 godine, dijete bi trebalo imati 4 dnevna obroka

DORUČAK:
prijedlog 1. šalica čokoladnog mlijeka i kriška kruha s maslacem
prijedlog 2. šalica čaja i kriška kruha s mazivim sirom ili sirnim namazom
prijedlog 3. jogurt s pahuljicama
prijedlog 4. mliječno pecivo i sezonsko voće
prijedog 5. mlijeko s pahuljicama i seznonsko voće

RUČAK:
prijedlog 1. pečena piletina s krumpirom, seznonska salata, sezonsko voće
prijedlog 2. pileća juha s tjesteninom, meso iz juhe, sezonsko voće
prijedlog 3. teleće pečenje s kruhom, sezonsko voće
prijedlog 4. juha od rajčice, rižoto s plodovima mora, voće iz kompota
prijedlog 5. juha od povrća, mesni odrezak s krumpirom, sezonsko voće

UŽINA:
prijedlog 1. sezonsko voće
prijedlog 2. kriška kruha s medom
prijedlog 3. šalica mlijeka
prijedlog 4. voćni sok
prijedlog 5. keks, kolač ili puding

VEČERA:
prijedlog 1. palačinke, sezonsko voće
prijedlog 2. riblji file (npr. od oslića), špinat
prijedlog 3. slana pita od sira
prijedlog 4. pohane tikvice, voćni jogurt
prijedlog 5. tjestenina s umakom od rajčice

srijeda, 16. srpnja 2008.

Ideje za obroke

Sigurno ste se ponekad zatekli u situacji kad se ujutro, čim ste otvorili oči, zapitate: Što ću danas kuhati? Kad o tome ovisi što ćemo sami jesti, ponekad si možemo priuštiti neku "Halo-dostavu", ali kada nam trebaju jesti i djeca, radije bismo nešto pripremili sami, a ideja nikad dosta.

POHANI KRUH


Svi znamo kako se poha kruh. Nedugo sam saznala da u nekim krajevima Hrvatske to zovu "pofezne". Razlike su u detaljima. Netko kruh prvo namoči u mlijeko, a poslije u jaja. Ja npr. umiješam mlijeko s jajima pa kruh močim direktno u tu smjesu. Smjesu je uvijek potrebno i malo posoliti, ne previše jer je kruh već sam za sebe slan. Ulje za prženje ne mora biti jako duboko, ali se onda kruh kraće mora pržiti jer će inače popiti svo ulje s tavice. Zato manje ulja preporučam onima koji ne vole jako zapečen pohani kruh, već je dovoljno da se jaje stegne.
Ovo je izvrsna ideja za doručak. Može je jesti u slanim i slatkim kombinacijama. Ovo je najbolji način za trošenje starog kruha. Djeca vole pohani kruh. Neka ne žele jesti jaja na druge načine pa je ovo dobra metoda kako djetetu servirati jaje, a ujedno i polumliječni obrok.


PEČENO PILE


Kad ste zadnji put ispekli pile? Svi volimo neki dio pečenog pileta. U mojoj obitelji se ono uvijek pojede zato što svatko najviše voli drugi dio pileta. Ukoliko je i kod vas slična situacija, evo još jedne ideje kako s malo nahraniti družinu. Pretpostavljam da svi znaju kako ispeći pile, no sjećam se sebe kao mlade domaćice, kada mi je uvijek upravo ono što je svima "turbo-jednostavno" i "znaju napraviti žmirečki" stvaralo najveće probleme. Zato evo par jednostavnih recepata





DESERT OD MALINA

Ako vaša beba voli voćne jogurte, evo nečega što možete napraviti sami, vašoj bi se bebi trebalo svidjeti, a proći ćete jeftinije.
Treba vam 4 šalice malina, 1 žlica limunovog soka i 2-3 žlice šećera (ovisi o slatkoći malina). Sve stavite u miješalicu (blender, multipraktik) i miksajte 2 minute. Zatim dobivenu smjesu procijedite kroz fino sito da se na taj način riješite koštica. Dobiveno izlijte u plitku široku posudu, ravnomjerno razmažite i stavite u duboko zamrzavanje cca 30 minuta. Ledenu smjesu opet stavite u miješalicu i miksajte pola minute. Dobivenu smjesu smrznite do kraja. Preporučam da ju rasporedite u manje posude tako da iz škrinje možete izvaditi samo količinu potrebnu za jedan obrok. Prije posluživanja trebat će odstajati 15-tak minuta na sobnoj temperaturi i onda se pomiješati s polovicom običnog jogurta.

nedjelja, 13. srpnja 2008.

O neplodnosti, borbama, nadi...

Sinoć sam na TV nakon dugo vremena pogledala jedan film. Zove se "Osmjeh poput tvog" i govori o bračnoj neplodnosti, mukotrpnoj borbi, usponima i padovima jednog para, koji najviše na svijetu želi bebu. Potaknuta filmom, odlučila sam se po prvi put, ali svakako ne i zadnji, dotaknuti te teme. Osim što je tema svakako zaslužila prostora na ovakvom blogu, željela bih se na nju vraćati uvijek i ponovno, zato što sam se i sama jedno kraće vrijeme borila s neplodnošću.
Zato vas pozivam da posjetite blog maybe baby gdje možete pronaći apsolutno sve što vas zanima o neplodnosti, njezinom liječenju, umjetnim i potpomognutim oplodnjama, mnoge priče iz života, neke sa sretnim krajem, druge još nezavršene... Sve što bih ja ovdje o tome mogla reći ili napisati, bilo bi "otkrivanje tople vode".