TREĆE STANJE

o trudnoći, majčinstvu, roditeljstvu, djeci i obitelji

četvrtak, 17. srpnja 2008.

Poteškoće za vrijeme jela

Vaše dijete ostavlja povrće na tanjuru, gleda ga s gađenjem, proba samo ako vi ustrajete u tome, pravi grimase, za svaki obrok želi tjesteninu ili krumpiriće. Događa se da odbija i meso. U ustima skuplja golem zalogaj, beskrajno ga dugo žvače i na koncu sve ispljune. U svakom je slučaju polje pokušati pronaći rješenje i izbjeći stroge mjere, kako bi obroci ostali trenuci zadovoljstva, susreta i razgovora u obitelji. Trebate biti svjesni da su ova gađenja i odbijanja samo prolazna faza i da istu tu omraženu hranu možete pokušati pripremiti na neki drugi način, tako da dijete pomisli da je riječ o nečem sasvim novom.

Ne voli povrće. Nemojte zaboraviti da se većina povrća može jesti i sirova. Možda bi dijete više voljelo povrće na salatu. Mijenjajte način pripreme, uključite povrće u obroke s mesom ili ribom. Izuzetno je važno da tijekom krize s povrćem djetetu dajete i što više voća.

Odbija meso. Količina koju dajete djetetu možda prelazi dostatnu dnevnu količinu. Pokušajte ju smanjiti. Ako nije riječ o tome, nemojte prisiljavati dijete, već povećajte potrošnju mliječnih proizvoda koji su isto tako bogati bjelančevinama. Nemojte djetetu spravljati posebne obroke pod izgovorom da ono "ništa ne voli". Umjesto mesa možete mu češće ponuditi ribu ili jaja.

Ne jede ništa. Ako pri svakom obroku dolazi do sukoba, razmislite o načinu kako se vaše dijete hrani. U neuravnoteženoj prehrani djeteta, obiteljske navike imaju veliku ulogu. Jede li vaše dijete puno između obroka? Uzima li samo hranu iz hladnjaka? Dajele li mu često slatkiše? Dopuštate li mu da pije sokove i druge slatke napitke?. Sve što dijete jede između obroka, sve što gricka gledajući televiziju, smanjuje njegov tek pa za stolom možda uistinu više nije gladno. U tom slučaju je nužno promijeniti loše navike i uspostaviti disciplinu u prehrani, ali se te discipline onda mora pridržavati cijela obitelj. S djetetom dogovorite nova pravila. Uskratite mu gricaklice i sokove izvan obroka. Nipošto djetetu ne obećajte slatkiše, ako pojede ručak, jer će u tom slučaju dijete pojesti samo mali dio obroka i već tražiti obećani slatkiš.

Od 3-10 godine, dijete bi trebalo imati 4 dnevna obroka

DORUČAK:
prijedlog 1. šalica čokoladnog mlijeka i kriška kruha s maslacem
prijedlog 2. šalica čaja i kriška kruha s mazivim sirom ili sirnim namazom
prijedlog 3. jogurt s pahuljicama
prijedlog 4. mliječno pecivo i sezonsko voće
prijedog 5. mlijeko s pahuljicama i seznonsko voće

RUČAK:
prijedlog 1. pečena piletina s krumpirom, seznonska salata, sezonsko voće
prijedlog 2. pileća juha s tjesteninom, meso iz juhe, sezonsko voće
prijedlog 3. teleće pečenje s kruhom, sezonsko voće
prijedlog 4. juha od rajčice, rižoto s plodovima mora, voće iz kompota
prijedlog 5. juha od povrća, mesni odrezak s krumpirom, sezonsko voće

UŽINA:
prijedlog 1. sezonsko voće
prijedlog 2. kriška kruha s medom
prijedlog 3. šalica mlijeka
prijedlog 4. voćni sok
prijedlog 5. keks, kolač ili puding

VEČERA:
prijedlog 1. palačinke, sezonsko voće
prijedlog 2. riblji file (npr. od oslića), špinat
prijedlog 3. slana pita od sira
prijedlog 4. pohane tikvice, voćni jogurt
prijedlog 5. tjestenina s umakom od rajčice

Nema komentara: