TREĆE STANJE

o trudnoći, majčinstvu, roditeljstvu, djeci i obitelji

srijeda, 16. srpnja 2008.

Ideje za obroke

Sigurno ste se ponekad zatekli u situacji kad se ujutro, čim ste otvorili oči, zapitate: Što ću danas kuhati? Kad o tome ovisi što ćemo sami jesti, ponekad si možemo priuštiti neku "Halo-dostavu", ali kada nam trebaju jesti i djeca, radije bismo nešto pripremili sami, a ideja nikad dosta.

POHANI KRUH


Svi znamo kako se poha kruh. Nedugo sam saznala da u nekim krajevima Hrvatske to zovu "pofezne". Razlike su u detaljima. Netko kruh prvo namoči u mlijeko, a poslije u jaja. Ja npr. umiješam mlijeko s jajima pa kruh močim direktno u tu smjesu. Smjesu je uvijek potrebno i malo posoliti, ne previše jer je kruh već sam za sebe slan. Ulje za prženje ne mora biti jako duboko, ali se onda kruh kraće mora pržiti jer će inače popiti svo ulje s tavice. Zato manje ulja preporučam onima koji ne vole jako zapečen pohani kruh, već je dovoljno da se jaje stegne.
Ovo je izvrsna ideja za doručak. Može je jesti u slanim i slatkim kombinacijama. Ovo je najbolji način za trošenje starog kruha. Djeca vole pohani kruh. Neka ne žele jesti jaja na druge načine pa je ovo dobra metoda kako djetetu servirati jaje, a ujedno i polumliječni obrok.


PEČENO PILE


Kad ste zadnji put ispekli pile? Svi volimo neki dio pečenog pileta. U mojoj obitelji se ono uvijek pojede zato što svatko najviše voli drugi dio pileta. Ukoliko je i kod vas slična situacija, evo još jedne ideje kako s malo nahraniti družinu. Pretpostavljam da svi znaju kako ispeći pile, no sjećam se sebe kao mlade domaćice, kada mi je uvijek upravo ono što je svima "turbo-jednostavno" i "znaju napraviti žmirečki" stvaralo najveće probleme. Zato evo par jednostavnih recepata

DESERT OD MALINA

Ako vaša beba voli voćne jogurte, evo nečega što možete napraviti sami, vašoj bi se bebi trebalo svidjeti, a proći ćete jeftinije.
Treba vam 4 šalice malina, 1 žlica limunovog soka i 2-3 žlice šećera (ovisi o slatkoći malina). Sve stavite u miješalicu (blender, multipraktik) i miksajte 2 minute. Zatim dobivenu smjesu procijedite kroz fino sito da se na taj način riješite koštica. Dobiveno izlijte u plitku široku posudu, ravnomjerno razmažite i stavite u duboko zamrzavanje cca 30 minuta. Ledenu smjesu opet stavite u miješalicu i miksajte pola minute. Dobivenu smjesu smrznite do kraja. Preporučam da ju rasporedite u manje posude tako da iz škrinje možete izvaditi samo količinu potrebnu za jedan obrok. Prije posluživanja trebat će odstajati 15-tak minuta na sobnoj temperaturi i onda se pomiješati s polovicom običnog jogurta.

Nema komentara: