TREĆE STANJE

o trudnoći, majčinstvu, roditeljstvu, djeci i obitelji

utorak, 18. listopada 2011.

Čarobni čajevac

Ljekovita biljka Čajevac potječe iz Australije, iz močvarnih područja. Ulje se dobiva iz lišća i rubnih grana. Ulje čajevca ima jaka antiseptička svojstva i kao takvo se na veliko koristilo u Drugom svjetskom ratu, gdje je bio sastavni element svih kutija "prve pomoći" u australskoj vojsci.
Ulje čajevca je svijetložuto i osebujnog (nekima i prilično neugodnog) mirisa. Sadrži mnoge aktivne tvari od kojih su najvažnije terpinen i cineol. Brzo se upija u kožu, a dovoljno je jako da može uništiti mnoge vrste gljivica, kvasaca, bakterija i virusa. Za razliku od drugih prirodnih antibiotika (npr. češnjak), ulje čajevca se ni u kojem slučaju ne smije uzimati oralno. Zato je njegova izrazita prednost u liječenju bolesti koje se manifestiraju na koži kao što su akne, atletsko stopalo ili gljivične upale na noktima. Također je vrlo djelotvorno kod rana, opeklina i ozeblina. Također se može koristiti u liječenju gnojnih čireva, impetiga, vaginalnog i analnog svrbeža, protiv prhuti, herpesa pa čak i vodenih kozica.
U rijetkim slučajevima ulje čajevca može izazvati alergijsku reakciju. Stoga se kod svake prve upotrebe preporuča napraviti 5-10% fuzija u nekom baznom ulju (bademovom, maslinovom, suncokretovom ili sl.). Upotrebljava se svakodnevno, kod težih gljivičnih oboljenja i nekoliko puta na dan.

Nema komentara: