TREĆE STANJE

o trudnoći, majčinstvu, roditeljstvu, djeci i obitelji

nedjelja, 7. prosinca 2008.

u trudnoći je normalno...



Svaka žena pa čak i ona koja još nikada nije bila trudna, zna za neke tegobe u trudnoći koje su posve normalna pojava i ne ukazuju ninakakav poremećaj ili bolest. Svaku je trudnicu uvijek dobro podsjetiti na njih, kako bi odagnala "crne misli". Evo malog podsjetnika uz pokoji savjet kako si navedenu tegobu možete olakšati.
ANEMIJA - manifestira se kao umor i ostajanje bez daha, a uzrokuje ju nedostatak željeza i folne kiseline, što bi vam vaš liječnik ginegolog svakako trebao prepisati. Nedostatak navedenih supstanci možete nadoknaditi i tako da jedete špinat, bijeli grah, iznutrice, salatu endiviju, sireve.
ŽGARAVICA - želučani se sokovi vraćaju u jednjak i izazivaju pečenje u njemu. Liječi se lijekovima za ublažavanje žgaravice koje će vam prepisati liječnik. Nemojte piti sodu bikarbonu!
GRČEVI - najčešće u listovima ili stopalima, najčešće se javljaju noću. Liječnik vam može prepisati vitamin B6. Vježbajte tako da u ležećem položaju lagano povlačite stopala prema listovima.
OSIP - možete dobiti zbog promjene funkcije jetre. Liječnik vam može prepisati antihistaminike. Preporučljivo je koristiti neutralne sapune i pamučnu odjeću.
BOLOVI U TRBUHU ILI PREPONAMA - uzrokovani rastezanjem tkiva, ublažavaju se (i spriječavaju) uzimanjem vitamina (Prenatalni kompleksi).
BOLOVI PUBISA (stidne kosti) - obično se javljaju u zadnjem tromjesečju trudnoće, zbog djelovanja hormona. Nema prevencije ni lijeka. Za olakšavanje bolova potrebno se samo što više odmarati.
ISCJEDAK - iako može biti posve normalan, nije loše zatražiti dodatne pretrage kako bi se odbacila mogućnost neke vaginalne infekcije. Preporučljivo je nositi isključivo pamučno donje rublje. Kod intimne higijene ne ispirite rodnicu.
UČESTALO MOKRENJE - zbog pritiska ploda na mjehur. Preživjet ćete. Liječniku tegobu prijavite samo u slučaju da kod mokrenja dolazi i do peckanja.
POSPANOST - javlja se u prvom tromjesečju trudnoće (osim kod anemije). Jedini lijek je spavanje. Uzmite si kao obavezu da odspavate najmanje sat vremena nakon ručka. Tako biste se ostatak dana mogli osjećati puno svježije.
HEMEROIDI - neugodna tegoba koja će sasvim sigurno nakon trudnoće nestati, što bi trebalo biti utješno. Postoje kreme i tonici na biljnoj bazi koji se smiju koristiti za tegobe s hemeroidima u trudnoći. Ipak, treba se posavjetovati s liječnikom.
NESANICA - često je povezana s već navedenim grčevima u nogama. Sredstva za spavanje uzimaju se na liječničku preporuku samo kod vrlo teških slučajeva. Ostalima mogu pomoći neki biljni čajevi, o kojima se također dobro posavjetovati s liječnikom.
BOL U LEĐIMA - uzrokuje ju pritisak maternice na kralješnicu. Pokušajte na leđa staviti topli termofor dok ležite, a dok hodate nastojte se držati uspravno (i ispravno).
SLABOST, VRTOGLAVICA - zbog promjene tlaka ili razine šećera u krvi. Preporučljivo je spavati na lijevom boku, kako bi kod ustajanja iz kreveta mogućnost vrtoglavice bila manja. Također je dobro izbjegavati dugo stajanje.
MUČNINE I POVRAĆANJE, LUČENJE SLINE - u prvom tromjesećju trudnoće posve normani i bezopasni simptomi. Lijekove protiv povraćanja liječnik će vam prepisati samo ukoliko izrazito gubite na težini ili ako postoji mogućnost dehidracije. Opet je odmaranje najbolja prevencija.
KRVARENJE IZ DESNI - Perite zube mekanom četkicom i nježnim pokretima.
BOLNA PRSA - naročito u prvom tromjesećju trudnoće. Morat ćete promijeniti broj grudnjaka.
ZNOJENJE - pod utjecajem hormona. Tuširajte se svaku večer.
PROŠIRENE VENE I TEŽINA U NOGAMA - Liječnik vam može preporučiti čarape za vene. Izbjegavajte hodanje na ravnim potplatima, uske hlače ili čizme te izvore topline (sunčanje, depilacije voskom).

Nema komentara: